РАДНИ ТИМ РЕШАВА ПРОБЛЕМ СТАНОВНИКА НА КЛИЗИШТУ
10.06.2013

На седници Градског већа формиран је радни тим за израду плана активности и предузимање мера за решавање стамбеног проблема мештана села Мрамор и Крушце, чије су куће угрожене клизиштем. Неки од мештана провели су више од месец дана у шаторима поред Градске куће, не би ли подстакли градску власт да им помогне. Координатор радног тима за решавање стамбеног питања оштећених услед клизишта у Мрамору и Крушцу, биће Предраг Савић, градски већник, а тим ће чинити Бобан Џунић, председник ГО Палилула, Милош Стојковић, председник Скупштине ГО Палилула, као и представници Управе за имовину и инспекцијске послове града, Завода за урбанизам Ниш, Дирекције за изградњу Града Ниша, Републичког геодетског завода и Управе за планирање и изградњу, одлучено је на седници Градског већа.

"Радни тим имаће задатак да разматра Извештај Комисије за преиспитивање решења у вези са пружањем помоћи становницима са подручја села Мрамор и Крушце, чије су куће проглашене неусловним за становање", речено је на седници. Они ће имати задатак да утврде број домаћинстава, критеријуме и начине решавања стамбеног проблема мештана, да одреде механизме за сагледавање стања на терену и пруже помоћ житељима ових подручја. Радни тим ће такође бити задужен за израду пројекта за помоћ овим породицама. Пројекат ће се презентовати најпре Градском већу, а уколико га Веће прихвати и представницима Министарства и Владе Републике Србије, који би требало да финансирају постављање и монтирање кућа на градском земљишту. Град Ниш има задатак да обезбеди комунално опремање локације за изградњу и монтажу стамбених објеката које ће финансирати надлежно министарство. „Ми смо то у предвиђеном року урадили и 6. јуна доставили извештај Министарству. За ову намену буџетом Града Ниша опредељено је 15 милиона динара, а средства из Републике, како је појаснио градски већник Предраг Савић, требало би да буду обезбеђена након ребаланса републичког буџета.

У Мрамору и Крушцу постоје 34 домаћинства чији су објекти забрањени за коришћење решењем надлежне инспекције услед последица клизишта. Житељи ових села већ 8 година, од како се то догодило, живе у изнајмљеним становима, а од Града добијају месечну помоћ од 13.000 динара. Како би коначно решили своје стамбено питање, они су штрајковали више од месец дана, живећи у шаторима поред Градске куће. Када им је Град обећао да ће им обезбедити земљиште, а Министарство изградњу монтажних кућа на том земљишту, штрајкачи су одлучили да помере своје шаторе, уз напомену да ће се вратити уколико се ништа не промени по питању њиховог проблема. Иначе, за градњу једне монтажне куће од 50 квадрата, по речима већника Савића, потребно је, по квадрату издвојити око 350 евра, што је укупно око 2 милиона динара. За 10 кућа је то око 20 милиона динара.